top of page

Solceller på hus og hytter er en god investering

Høye strømpriser kombinert med både billigere solcellepanel og statlig støtte, gjennom Enova, fører til at stadig flere ønsker å montere solcelleanlegg på taket. De nyeste generasjonene av solcellepaneler er både effektive, bærekraftige og fungerer utmerket i det nordiske klimaet.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat vil strømprisene fortsette å øke i årene fremover, noe som gjør at investeringen i solcelleanlegg vil bli nedbetalt raskere.

Kulde øker effekten

En vanlig misoppfatning er at det er dårlige forhold for å produsere solenergi i Norge. Totalt sett er det faktisk flere soltimer vedpolarsirkelen enn ved ekvator. I tillegg er solceller mer effektive ved lave temperaturer, som gjør at det er gunstige forhold for solcelleanlegg i Norge.

En god investering

Å investere i solceller er en relativt stor enkeltkostnad, men med støtte fra Enova og grønne finansieringsmuligheter,

sammen med flere bærekraftige aspekter, synes solcelleinstallasjon som en god investering.

  1. Miljøvennlig: Solenergi er en 100 % fornybar ressurs og en miljø- og klimavennlig energikilde.

  2. Lønnsom investering: Med solceller på taket kan du redusere strømutgiftene med flere titalls tusen kroner i året. Besparelsen kommer som fratrekk direkte på strømregningen din. Det er mange faktorer som påvirker selve nedbetalingstiden på investeringen, men de fleste vil oppleve å nedbetale anlegget etter rundt 10 år med en strømpris på 1,5kr pr. kWh. Jo høyere strømpris, jo kortere nedbetalingstid blir det på solcelleanlegget. Etter dette vil du fortsette å spare penger på solcelleanlegget ditt.

  3. Selg overskuddet: I perioder med mye sol er det ikke sikkert du får brukt opp all energien du produserer. Da kan du selge strømmen videre. Energien blir da sendt ut igjen i strømnettet slik at andre kan bruke den, og du får tilbakebetaling fra strømleverandør.

  4. Nesten vedlikeholdsfri: Solcellepanelene har en levetid på 25-30 år, og inverteren (som konverterer likestrøm fra solenergien, til vekselstrøm som vi bruker i boligen) må kun byttes 1-2 ganger i løpet av disse årene.

  5. Kan øke boligverdien: I tillegg til å øke boligens energimerking, kan en slik investering gjøre det mer attraktivt for potensielle kjøpere dersom du skal selge huset i fremtiden.

Installering av solcelleanlegg

Installering av solceller må gjøres av en autorisert elektriker. Vi hjelper deg med rådgivning og montering av solcellepaneler, og du kan føle deg trygg på at du får et anlegg som passer ditt tak og dets solforhold:

  • Lang erfaring: Vi har prosjektert og levert solcelleanlegg til privat og næring i flere år.

  • Fokus på sikkerhet: Våre elektrikere har høy kompetanse på montering av solcelleanlegg, og kan sikre at installasjonen er sikker og i samsvar med elektriske standarder og regler.

  • Tilpassing av dine ønsker: Du kan være med på å definere ditt anlegg når det gjelder valg av paneltype og utseende, og hvor de skal plasseres. Paneltypen vi leverer kommer i en sort finish, men kan også leveres med sølvkant.

  • Støtte fra Enova til private: Enova gir deg som privatperson 7 500 kr i støtte for selve installasjonen av anlegget, i tillegg til støtte ut fra kapasiteten til anlegget. Man får 2000 kr x kW (Installert effekt). Det betyr at de største anleggene kan få opptil 47 500 kr totalt i støtte. For å få støtte er det også et krav om at installasjonen er utført av fagfolk.

Hvor lang nedbetalingstid er det på solcelleanlegg?

Mange lurer på hvor lang tid det vil ta å nedbetale solcelleanlegget. Det er alltid flere faktorer som er med på å styre dette, slik som solforhold, vinkle, geograft etc. Men under har vi skissert opp et eksempel for et typiske solcelleanlegg på hustak.

Installasjon: 279 000 kr
Enova-støtte: 41 100 kr
Ferdig montert: 237 900 kr(= installasjon – Enova-støtte)
Antall paneler: 42
Installert effekt: 16,8 kW
Forventet årlig produksjon: 15 000 kWh
Strømpris: 1,5 kr / kWh
Innsparing: 237 900 / (15 000 kWh x 1,5 kr) = 10,5 år


Det vil si at installasjon av solcelle på privat bolig har en nedbetalingstid på ca  6-12 år, avhengig av størrelse og strømpris. Tar man i betraktning økende strømpriser, og det at du faktisk ikke betaler avgift til nettleverandør på den egenproduserte strømmen, vil nedbetalingen gå enda raskere. Det betyr at du vil fortsette å spare penger i resten av anleggets levetid, som har en forventet levetid på ytterligere 15 – 20 år.

Ønsker du mer informasjon om solcellenalegg?

Kontakt oss vi skjema under så gir vi deg råd om hvilken løsning som passer dine behov og ditt tak best.

Kontakt meg om solcelle

Type eiendom
Hus eller hytte
Næringseiendom
Landbruk
Annet
bottom of page